Ohita ja siirry sisältöön

LUOTAIMEN JA KAIKUANTURIN PERUSTIEDOT

MIHIN TARVITSEN LUOTAIMEN JA MITEN SE TOIMII?

Luotaimen avulla voit keskittää kalastuksen alueille, joilla näet kaloja tai niiden piilopaikkoja, kuten kiviä, syvänteitä, puita ja tukkeja. Ilman luotainta kalojen pyydystäminen on paljon vaikeampaa, koska et tiedä, missä ne tai niiden piilopaikat ovat.

FI_LOW_NTF_SONAR-FIN.jpg

MIKÄ ON KAIKUANTURI?

Kaikuanturit, jotka on yleensä asennettu veneen peräpeiliin, rungon sisään (shoot-thru-asennus tai asennus rungon läpi) tai keulamoottoriin, lähettävät luotainsignaalit (ping) vesikerrokseen ja vastaanottavat signaalien kaiut.

CHIRP-v3.gif

LOWRANCE CHIRP

Näe kalat, rakenne ja pohja selkeämmin Lowrance CHIRP -luotaimella, joka tuottaa parhaat kuvat yksittäisistä kalakohteista, vaikka kohteet olisivat lähellä pohjaa tai liikkuisivat tiukoissa parvissa.

FishReveal-Brighter-Boat-v3.gif

DOWNSCAN IMAGING- JA FISHREVEAL-TOIMINNOT

DownScan Imaging™ helpottaa kalojen piilopaikkoina toimivien rakenteiden tunnistamista ja tuottaa valokuvamaisia kuvia kivistä, puista, pohjan koostumuksesta ja muista vedenalaisista rakenteista, jotka ovat veneen alla. FishReveal™ yhdistää tarkat DownScan Imaging -kuvat kohteiden erotteluun ja CHIRP-kaikuluotaimen perinteisiin kalakaariin, mikä helpottaa kalojen erottamista.

Active-Imaging-v3.gif

VIISTOLUOTAUS (SIDESCAN)

Viistoluotaus (SideScan) sopii erinomaisesti kalojen piilopaikkojen etsimiseen suurilta alueilta. Se näyttää parhaimmillaan jopa 180 metriä veneen kummallekin puolelle, joten voit tarkastaa suuremman vesialueen lyhyemmässä ajassa ja tarkastella veneelle liian matalia alueita esimerkiksi rannan lähellä.

Active-Target-Brighter-Boat-v3.gif

ACTIVETARGET LIVE SONAR -LUOTAIN

Näyttää erittäin tarkat kuvat siitä, miten kalat uivat pohjan muodostelmissa ja reagoivat vieheeseen. Näet reaaliajassa, miten kalat uivat pohjan muodostelmissa ja reagoivat vieheeseen, minkä ansiosta voit tehdä nopeasti tarvittavat säädöt kalan nappaamiseksi.

SS3D-Brighter-Boat-Smoother-GRN-v3.gif

STRUCTURESCAN 3D

Näet kaloista, rakenteesta ja pohjan muodosta todellisen kolmiulotteisen näkymän, jonka avulla saat helpommin selville, missä kalat ja rakenteet sijaitsevat veneeseen nähden.

Scanning Sonar.png

SKANNAAVA LUOTAIN

Skannaava luotain lähettää 455 kHz:n tai 800 kHz:n taajuudella korkean resoluution kuvia veneen sivuilta (SideScan) ja alta (DownScan Imaging). 800 kHz:n taajuus tarjoaa tarkimman kuvan matalemmissa vesissä, ja 455 kHz:n taajuus parhaan kantavuuden ja toiminnan syvemmässä vedessä.

HDI.png

HDI

HDI (Hybrid Dual Imaging) -kaikuanturit tarjoavat kaksi luotaintekniikkaa yhdessä paketissa: kalastajat voivat hyödyntää Lowrance CHIRP -luotaimen selkeyttä ja kohteiden erottelua sekä DownScan Imaging -toiminnon tarkkoja kuvia rakenteista.

Single element.png

YHDESTÄ ELEMENTISTÄ KOOSTUVAT KAIKUANTURIT

Kaikuanturit, joissa on yksi elementti, voivat lähettää kahta taajuutta vuorotellen. Esimerkiksi Lowrance Skimmer® voi lähettää 83 kHz:n ja 200 kHz:n taajuuksia tai keskitason tai korkeita CHIRP-taajuuksia.

Mult-element transducer.png

MONESTA ELEMENTISTÄ KOOSTUVAT KAIKUANTURIT

Lowrancen valikoimaan kuuluu useita kaikuantureita, joissa on monia erikokoisia elementtejä, kuten HDI- ja Active Imaging -kaikuanturit. HDI:ssä on CHIRP-elementti ja DownScan Imaging -elementti. Active Imaging -anturissa on neljä elementtiä: CHIRP, DownScan Imaging, SideScan (vasen) ja SideScan (oikea).

 KUINKA KAIKULUOTAIN TOIMII

Luotaintekniikka havaitsee veden syvyyden ja vedessä olevien kohteiden läsnäolon/syvyyden lähettämällä signaalin (ping) veden alla ja vastaanottamalla sen kaiun. Kaiku syntyy, kun alkuperäinen signaali ponnahtaa pohjasta ja kohteista, joita on vedessä kaikuanturin ja pohjan välissä. Kaloja etsittäessä luotain näyttää kalat kaarina, osittaisina kaarina tai suorana viivana kalojen ja veneen liikkeiden mukaan.

FI_How-deos-sonar-work-fin.png

LAAJAKAISTA

Vanhempaa tekniikkaa käyttävä laajakaistaluotain lähettää yhden taajuuden luotainsignaaleja (ping) 200 kHz:n, 83 kHz:n tai 50 kHz:n taajuudella. Korkea taajuus (200 kHz) tuottaa parhaan tarkkuuden, kun taas matalat taajuudet (50 kHz) voivat yltää syvemmälle.

CHIRP

Tuottaa entistä suuremman resoluution näkymiä vaihtamalla jatkuvasti taajuutta – yleensä 28–51 kHz (matala), 85–155 kHz (keskitaso) tai 140–250 kHz (korkea) – mikä luo täydellisemmän kuvan pohjasta ja vesikerroksen kohteista.

render-4-v2.png

KEILAN KULMA

Perinteinen luotain lähettää ääniaallot aina lieriömäisen kartion muodossa. Keilan kulma ja kartion koko vaihtelevat kaikuanturin lähtötaajuuden mukaan. Kartion koko määrittää, kuinka paljon vettä näet: mitä laajempi kulma, sitä suurempi alue.
Esimerkiksi useimmissa perinteisissä 200 kHz:n kaikuantureissa kartion kulma on alle 20 astetta. Jos kalastat alle kolmen metrin syvyydessä, kartion halkaisija on pohjassa alle metrin, joten tässä syvyydessä on epätodennäköistä, että kala tulee alueelle. Nyrkkisääntönä voidaan siis sanoa, että laajempi keilan kulma johtaa pienempään tarkkuuteen.

 

TAAJUUKSIEN MERKITYS

Matalassa vedessä tarvitaan keski- ja korkeataajuuksisia kaikuantureita (noin 80 ja 200 kHz). Korkeat taajuudet tuottavat tarkkoja kuvia, mutta korkeat taajuudet eivät kanna niin syvälle kuin matalat taajuudet. Syvässä vedessä kalastukseen tarvitaan matalataajuuksinen kaikuanturi (noin 50 kHz).

Jotkin kaikuanturit voivat käyttää useita taajuuksia tai alueita, joita voi käyttää samanaikaisesti.

 

OIKEAN KAIKUANTURIN VALITSEMINEN

Koska saatavilla on niin paljon erilaisia kaikuantureita, oikean valitseminen voi vaikuttaa hankalalta. Tämä kaavio auttaa tunnistamaan sopivien mallien yleiset piirteet ja antaa tietoa tietyn kaikuanturiratkaisun valintaa Lowrance-mallistosta.

Kaaviossa A1 ja B1 vaatisivat "High Chirp", leveän keilan ja 300w tai 600w tehon, C1 olisi sama paitsi 1kw teholla. B2, C2, B3 ja C3 ovat matalia (Low Chirp) ja kaikki vaativat kapean keilan ja vähintään 1 kW tehon.

KAIKUANTURIEN ASENTAMINEN JA KIINNITTÄMINEN

Kaikuanturien asentaminen ja kiinnittäminen
Lowrance tarjoaa ratkaisuja kaikuantureiden kiinnittämiseen kaikentyyppisiin veneisiin ja useimpiin kajakkeihin. Asennuspaikat vaihtelevat veneen tyypin mukaan.

Peräpeiliin asennettavat kaikuanturit
Asennus peräpeiliin on yksi yleisimmistä kaikuanturin asennustavoista, ja siinä käytetään yleensä Skimmer®-rakennetta, jonka ansiosta vesi kulkee tasaisesti kaikuanturin pinnan yli veneen kulkiessa liu’ussa.

Peräpeiliin asennusta koskeva vinkki
Kun asennat kaikuanturia peräpeiliin, kiinnitä ensin muovilevy runkoon. Tämän ansiosta sinun ei tarvitse porata reikiä suoraan peräpeiliin ja lisäksi veden virtaus kaikuanturin yli on parempi.

Asennus keulamoottoriin
Monet Lowrance-kaikuanturit voidaan asentaa keulamoottoriin kaikuanturille suunnitellun kiinnikkeen avulla. Muut voidaan asentaa käyttämällä yhtä keulamoottorin vakiokiinnikkeistä.

Shoot-Thru-asennus runkoon
Shoot-Thru-asennuksessa runkoon kaikuanturi epoksiliimataan lasikuituveneen lattiaan, jonka jälkeen se lähettää signaalia rungon pohjan läpi.

Asennus rungon läpi
Kun asennat kaikuanturin rungon läpi, se asennetaan veneen pohjassa olevan reiän läpi.

Suuntauskappale
Suuntauskappaletta käytetään rungon läpi tehtävissä asennuksissa, ja se leikataan vastaamaan rungon V-kulmaa niin, että veden tasainen virtaus rungon läpi asennetun kaikuanturin yli voidaan varmistaa.

V-kulma
V-kirjaimen muotoisissa rungoissa V-kulma on rungon kulma suhteessa veneen kölin alapuolella olevaan vaakatasoon. Koska useimmissa rungoissa on jonkinlainen V-kulma, kaikuanturi on kohdistettava siten, että keilan suunta on pystysuoraan alas. Tällöin luotaimen keila voi seurata tehokkaasti meren, järven tai joen pohjaa, ja kaikuanturi voi vastaanottaa paluusignaalin.

FI_Deadrise-hull-fin.png

KAIKUANTURIVINKKI

Sonar Transducer page -Below Basic Connectivity- IMAGE C-O ZACH.png

 

PERUSLIITÄNNÄT

Useimmissa Lowrancen kaikuluotaimen/karttaplotterin asennuksissa kaikuanturi liitetään suoraan näyttöön. Jotkin luotaintekniikat, kuten ActiveTarget Live Sonar ja StructureScan 3D, sisältävät moduulin, joka yhdistää näytön kaikuanturiin.

 

 

VINKKEJÄ LUOTAAMISEEN

Tutustu suosituimpiin videoihin kaikuluotaimen perusteista Youtube kanavallamme.

Lowrance CHIRP | Luotaimen perusteet
Active Imaging viiston perusteet
StructureScan™ 3D Perusteet
Kuinka tulkita DownScan Imaging kuvaa